Selecteer een pagina

Software heeft onderhoud nodig

Niemand kijkt op wanneer een monteur zegt dat een auto onderhoud nodig heeft, of wanneer een aannemer zegt dat een huis onderhoud nodig heeft. Onderhoud is een wezenlijk onderdeel om iets functioneel te houden.

Dit geldt net zo goed en mischien wel nóg meer voor de digitale wereld. De digitale wereld is ontzettend dynamisch en nieuwe technologie volgens elkaar zich binnen no-time op. Kabelinternet, Smartphones, Social Media, 4G, onbeperkt datalimiet, dataroaming in de eurozone, live streaming, HD beeldschermen, retinaschermen; om maar iets te noemen. De software groeit net zo hard mee, zodat het mogelijk is en blijft om van de nieuwe technologie gebruik te maken.

Maar wat voor nieuwe ontwikkelingen in technologie geldt, geldt natuurlijk ook voor ontwikkelingen in privacy en veiligheid. In het tijdperk dat computers nog de grootte van koelkasten hadden, was een virus in een bestand de grootste zorg die we hadden. Tegenwoordig moeten we rekening houden met spambots, DDos aanvallen, hijack criminaliteit en privacy lekken. Cybercrime is een business geworden en deze business vindt zichzelf steeds opnieuw uit, daarom is onderhoud een cruciaal onderdeel om risico’s zoveel mogelijk te beperken. Meer weten over de geschiedenis van hacken en cybercrime? http://www.bitrebels.com/technology/hacking-history-timeline-hack-tactics

Veranderingen van technologie en platformen.

Op dit moment draait een groot gedeelte van de websites in de wereld op programmeer-bibliotheek PHP en database-techniek MySQL. Met deze technologieën heb je keuzes om met een overkoepelend framework te werken, zoals bijvoorbeeld met WordPress, Drupal, Joomla of Expression Engine. Zowel op onderliggende techniek als op frameworkniveau wordt veel code vernieuwd. WordPress verschijnt gemiddeld elk kwartaal wel een nieuwe versie of 2. https://wordpress.org/news/category/releases/

Door deze continue stroom van veranderingen en verbeteringen gebeurt het wel eens dat oude plugins, oude templates en zelf geschreven software verouderd raakt. Hoe langer er gewacht wordt, hoe groter de kans dat een update problemen veroorzaakt. Door regelmatig onderhoud te plegen voorkom je op de lange termijn veel narigheid.

Waarom zou je je hier druk over maken?

Een goed lopende up-to-date website wil iedereen. Met de juiste onderhoudstools blijft een website snel presteren. Google geeft bijvoorbeeld snelle sites een hogere ranking dan langzame oude sites. Websitebezoekers zullen op een degelijke site veel langer rond blijven hangen, dan wanneer ze op een website terecht komen die langzaam is en brak aanvoelt. De eerste kennismaking met je bedrijf of merk is vaak online. De communicatie verloopt vaak via de webserver of via formulieren op je website. Je website is de digitale lopende motor voor je marketing en verdient daarom regelmatig wat aandacht.